Det ser ut til at du bruker en gammel nettleser, som kan medføre at alt ikke fungerer eller ser ut som det skal.

Hvilket prevensjonsmiddel passer deg?

Det finnes en hel jungel av prevensjonsmidler, men hvilket er den rette for akkurat deg? Her presenterer vi de 12 vanligste metodene:

1. Kondom
Hva er det? Et kondom er en veldig tynn gummihylse som tres på en erigert penis, og forhindrer sædcellene fra å nå livmoren. Kondomet beskytter mot uønskede graviditeter og seksuelt overførbare sykdommer. Om kondomet sprekker finnes det nødprevensjon man kan bruke innen tre døgn etter samleie for å beskytte mot graviditet.

For hvem: Kondomer er lett tilgjengelige og finnes i mange utførelser, størrelser og former. Sjansen for at du finner en som passer deg er stor. Men pass på at din partner ikke er allergisk mot lateks! I vårt sortiment har vi blant annet smaksatte kondomer og mønstrede kondomer. Se alle varianter her >> https://www.vuxen.no/apotek-bedre-sex/kondomer-beskyttelse

2. Nødprevensjon
Tilgjengelig nødprevensjon: Angrepiller (finnes reseptfritt på apoteket) og kobberspiral (settes inn av jordmor eller lege).

Hva er det? Nødprevensjon er en backup til vanlige prevensjonsmidler. Angrepillen forhindrer eller forsinker eggløsningen og beskytter dermed mot uønsket graviditet. De funker best om de tas innen 72 timer etter samleie, men de kan fungere opp til fem dager etterpå. Du kan få kobberspiral akutt innsatt innen fem døgn etter at du har hatt sex.

Ulempene med nødprevensjon: Angrepiller kan forårsake menstruasjonsforstyrrelser, så bare bruk de i nødstilfeller. Viktig: om graviditeten allerede har skjedd virker ikke angrepillene.

3. Femidom
Slik fungerer det: Femidom blir også kalt for det kvinnelige kondomet. Det er laget av myk plast og beskytter mot kjønnssykdommer og graviditet. Menn som har sex med menn kan også bruke Fenidom. Den plasseres i vaginaen eller anus, nesten som et pessar, men til forskjell fra en kondom kan femidomen settes inn opp til åtte timer før samleie.

Hvorfor: De som foretrekker Femidom fremfor kondom gjør det oftest fordi den som penetreres føler at det gir en bedre kontroll over deres egen kropp. Det kreves øvelse for å plassere femidomen rett, og noen kan oppleve at den minsker nytelsen under sex.

4. Pessar
Slik fungerer det: Et pessar er laget av gummi eller silikon som er formet som en skål og beskytter mot uønsket graviditet. Et pessar skal kombineres med et sæddrepende middel og settes inn i vaginaen – der den plasseres over livmorshalsen – før samleie. De finnes tilgjengelige i flere ulike størrelser.

Slik skaffer du det: Du kan prøve dem hos en gynekolog, jordmor eller lege.

Fordeler med pessar:

  • Hormonfritt
  • Beskytter mot uønsket graviditet
  • Silikon er enkelt å rengjøre

Ulemper med pessar: Om din vekt svinger med mer enn fem kilo om gangen er det ikke sikkert at pessaret passer. Du trenger da å få tilpasset et nytt. Får du enkelt urinveisinfeksjon? Da burde du overveie et annet alternativ.

5. P-stav
Slik fungerer det: En P-stav er en myk plaststav som settes inn under huden på overarmens innside. Der skiller den ut progesteron som gjør det vanskeligere for sædcellene å ta seg inn i livmoren. Den kan være effektiv opp til fem år beroende på typen, men P-staven kan også tas ut tidligere og da opphører effekten.

Slik skaffer du det: Finnes reseptbelagt på apoteket. Kvinneklinikker, gynekologer, jordmødre og helesøstre kan hjelpe deg.

Fordeler med P-stav: Nesten 100% sikkert og med lang varighet. Du behøver ikke å uroe deg for at du har glemt å ta for eksempel en pille. Dessuten gjør den at eggløsningen uteblir eller blir uregelmessig.

Ulemper med P-stav: Beskytter ikke mot seksuelt overførbare sykdommer. Kan bidra til uregelmessige blødninger (som ofte minsker med tiden). Kan også føre til humørsvingninger, brystspenninger, vektøkning, hodepine og minsket sexlyst.

6. P-ring
Slik fungerer det: P-ringen er laget av fleksibel plast som måler ca. 5 cm i diameter og den plasseres i vaginaen. Der frigjør den østrogen og progesteron i blodet som forhindrer graviditet.

Slik skaffer du det: P-ringen skrives ut av en jordmor eller lege. Ringen skal bæres i vaginaen i tre uker og deretter tas den ut når du har din regelbundne menstruasjon.

Fordeler med en P-ring: Utslippet av hormonene skjer regelbundet, noe som kan minske humørsvingningene. Du behøver ikke huske å ta p-piller. P-ringen fungerer også ved kvalme og oppkast, til forskjell fra vanlige p-piller.

Ulemper med P-ring: Akkurat som med p-staven kan brystspenninger, kvalme, vektøkning og uregelmessige blødninger forekomme.

7. Kopperspiral
Slik fungerer det: Kopperspiralen er T-formet, laget av plast og har et belegg med kobber som plasseres i livmoren og forhindrer sædcellene fra å nå egget. Den kan virke i opp til åtte år, men kan plukkes ut når som helst og effekten vil opphøre direkte.

Slik skaffer du det: Kobberspiralen settes inn i forbindelse med en gynekologisk undersøkelse.

Fordeler med kobberspiral: Veldig sikkert prevensjonsmiddel.

Ulemper med kobberspiralen: Den beskytter ikke mot kjønnssykdommer, og passer best for kvinner som lever i et monogamt forhold.

8. P-piller
Slik fungerer det: Den vanligste sorten p-piller inneholder en kombinasjon av de kvinnelige kjønnshormonene østrogen og progesteron (såkalte kombinasjons-p-piller). Disse hormonene bidrar til at eggløsningen opphører og at du beskyttes mot graviditet.

Slik skaffer du det: P-piller er et reseptbelagt legemiddel ,og lege eller jordmor kan skrive ut en resept.

Fordeler med p-piller: Sikkert prevensjonsmiddel. Du får regelbundne blødninger og de blir mindre kraftige. Eggløsningssmerter blir ikke annet enn et minne – og risikoen for menssmerter minsker.

Ulemper med p-piller: I begynnelsen kan p-piller gi mellomblødninger, nedstemthet og minsket sexlyst. Brystspenninger, kvalme og vektøkning er vanlige konsekvenser av p-piller. Forskning indikerer også at p-piller kan gi en økt risiko for brystkreft.

Unngå om: Du røyker. P-piller kan sammen med røyking øke risikoen for hjerte- og karsykdommer. Unngå også om du har blitt behandlet for blodpropp eller har anlegg for blodpropp eller har en alvorlig sykdom.

9. Minipiller
Slik fungerer det: Minipiller inneholder ikke østrogen, bare progesteron. Dette gjør at sædcellene får det vanskeligere å ta seg inn i livmoren. Minipiller gjør dessuten at eggløsningen slutter helt eller blir uregelmessig. De skal tas daglig.

Slik skaffer du det: Reseptbelagt legemiddel. Jordmor eller lege kan skrive ut en resept.

Fordeler med minipiller: Sikre. Et bra alternativ om du blir frarådet fra å bruke p-piller som inneholder østrogen.

Eventuelle bivirkninger: Uteblitt menstruasjon og småblødninger er vanlig. Kan også lede til vektøkning, hodepine, humørsvingninger og minsket sexlyst.

10. Slikkelapp
Slik fungerer det: Slikkelappen brukes ved oralsex og beskytter mot oralt overførbare kjønnssykdommer som klamydia og herpes. Den består av en tynn hinne i lateks eller gummi som legges over din partners kjønnsorgan/analåpningen.

Slik skaffer du det: Du kan kjøpe slikkelapper, men du kan like enkelt lage en av en kondom gjennom å klippe av toppen av kondomet og deretter klippe opp siden. Vi anbefaler en modell som ikke er glidemiddelbehandlet.

11. P-sprøyte
Slik fungerer det: P-sprøyten bremser eggløsningen så graviditet forhindres og blødning uteblir. Den første dosen skal tas en gang under de tre første mensdagene og effekten varer i tre måneder.

Slik skaffer du det: P-sprøyte kan fås hos helsesøster eller lege.

Fordeler med p-sprøyte: Den virker direkte etter injeksjonen og beskytter nesten 100%. Kraftig menstruasjon kan etter hvert minske eller utebli helt.

Ulemper med p-sprøyte: Det kan drøye opp til 18 måneder for eggløsningen å komme i gang igjen etter siste injeksjon, så ikke bruk metoden om du ønsker å bli gravid i nær fremtid. Langtidsbruk hos unge kvinner kan øke risikoen for benskjørhet i fremtiden. Andre vanlige bieffekter er vektøkning, akne, humørsvingninger og redusert sexlyst.

12. Sterilisering
Dette innebærer det: Uten tvil den mest radikale prevensjonsmetoden. Inngrepet umuliggjør fremtidig seksuell reproduksjon og både menn og kvinner kan sterilisere seg. Sterilisering er ureverserbart og du må tenke på om det finnes en mulighet for at du ombestemmer deg i fremtiden. Ønsker du fortsatt gjøre det? Gjør det da for din egen skyld, ingen andres.

Slik fungerer sterilisering for menn: Inngrepet heter vasektomi. Et stykke av sædlederen blir kuttet over så det ikke kommer sædceller ved utløsning.

Slik fungerer sterilisering for kvinner: Et kirurgisk inngrep gjennomføres hvor egglederne blir kuttet over og lukket så egg og sædceller ikke kan få kontakt. Eggstokkene fortsetter derimot fortsatt å produsere egg og menstruasjonen opphører ikke.

Hvordan du gjennomfører en sterilisering: Det kreves at du har fylt 25 år og at du gjennomgår en undersøkelse og medisinsk vurdering.

Tenk på: Det finnes en mulighet for at du vil angre på din beslutning senere, spesielt om du gjennomfører inngrepet mens du er ung. Er du i tvil så sats heller på en annen prevensjonsmetode.

Kilde: RFSU.

Matilda
Matilda er Oslojenta som har funnet kjærligheten og bosatt seg i Nordens Paris. Når hun ikke skriver artikler for Vuxen Magazine har hun fullt opp med lille Elvin.
  • Kundeservice:
    info@vuxen.no

  • Frakt fra 45 kr
    Ingen toll!

  • Diskret leveranse, anonym avsender

din handlevogn
  • Nylig sett

Din handlevogn er tom!

Total rabatt
kr 0
Totalt inkl. skatt
kr 0
Til kassen